Visual Studio 2010 ile Setup (Kurulum) Projesi Hazirlamak - Part 1
10.08.2011 13:16:15 | Okunma Sayisi : 17224 | Yorum Sayisi : 5Visual Studio ile geliştirdiğimiz windows uygulamalarının Setup (kurulum) paketlerini nasıl hazırlayacağımızı inceleyeceğiz. 7 parttan oluşacağını düşündüğüm Setup Projesi serisinin ilk part' ında başlıklara kısaca değineceğim. Serinin devamında her bir editörü detaylı olarak inceleyeceğiz.
Visual Studio 2010 içerisinden yeni bir Blank Solution açalım. Bunun için, New Project seçtikten sonra gelen pencerede, Installed Templates altında, Other Prject Types' ın altından Visual Studio Solutions seçelim (resimde 1 nolu adımda görünen kısım). Sağ taraftan Blank Solution seçip (resimde 2 nolu adım), bir isim verelim (resimde 3 nolu adım). Ben ornek_kurulum ismini verdim.
Blank Solution
Boş bir solution açmış olduk. Bu solution içerisine yeni bir Windows Forms Application ekleyebilirsiniz ya da önceden geliştirmiş olduğunuz ve kurulumunu hazırlamak istediğiniz projeyi ekleyebilirsiniz. Ben daha önce geliştirilmiş bir uygulamayı ekleyeceğim. Bunun için Solution' a sağ tıklayıp Add Existing Project seçelim. Setup (kurulum) dosyasını hazırlayacağımız uygulamayı Solution' a ekleyelim.
Solution' a Mevcut Proje Eklemek
Ben örnek olarak alarm isimli projeyi ekledim.
Ardından Solution' a yeni bir tane Setup Projesi ekleyelim. Bunun için Solution' a sağ tıklayıp Add' in altından New Project seçelim. Aşağıdaki resimdeki gibi bir pencere gelecek karşımıza. Resimdeki adımları sırası ile yapalım. Sol taraftan Other Project Types' ın altında (adım 1), Setup and Deployment altında, Visual Studio Installer seçelim (adım 2). Ortadaki alandan Setup Project seçelim (adım 3) ve projeye bir isim verelim (adım 4), isim olarak SetupProjesi verdim.
Solution' a Yeni Bir Setup Project Eklemek
Ardından OK' e basalım. Aşağıdaki gibi bir ekran gelecek karşımıza.
Windows Uygulaması ve Setup Projesi
Setup Projesi seçili iken aşağıdaki resimde kırmızı çerçeve içerisine aldığım küçük butonlar (editor' ler) görünecektir. Eğer bu butonlar görünmüyorsa Setup Projesi seçili değildir.
Setup Projesi Editörler
Sırasıyla bu editörler :
- File System Editor
- Registry Editor
- File Types Editor
- User Interface Editor
- Custom Actions Editor
- Launch Conditions Editor
File System Editor : setup projesine dosyalar, içerikler, proje çıktıları ve diğer elemanların eklenmesine ve bu dosyaların hedef bilgisayarda (kurulumun yapılacağı bilgisayarlar) nereye kurulacağının belirtilmesine olanak sağlayan editördür.
Registry Editor : hedef bilgisayarın registry' sine (Kayıt Defteri Düzenleyicisi) registry key' leri ve value' ları (anahtar ve değer) girişine olanak sağlayan editördür.
File Types Editor : hedef bilgisayarda dosya tipi eşleştirmeleri oluşturmaya olanak sağlayan editördür.
User Interface Editor : hedef bilgisayarda kurulum boyunca görüntülenecek diyalog kutularının özelliklerinin ayarlanabilmesine ve yeni diyalog kutuları eklenmesine olanak sağlayan editördür.
Custom Actions Editor : hedef bilgisayarda kurulumun sonunda ilave işlemler yapılmasına olanak sağlayan editördür.
Launch Conditions Editor : kurulumun başarılı bir şekilde çalışması için gerekli koşulların belirtilmesine olanak sağlayan editördür.
Yukarıdaki her bir editörü sonraki partlarda daha detaylı anlatacağım.
5 Yorum