Windows Phone 7 ile ilk Uygulama
1.07.2011 01:00:00 | Okunma Sayisi : 13280 | Yorum Sayisi : 0Visual Studio' da yeni bir proje açalım. Sol taraftaki Installed Templates sekmesinden Visual C# altında Silverlight for Windows Phone (Adım 1) seçtikten sonra, sağ tarafa gelen seçeneklerden en üsttekini Windows Phone Application (Adım 2) seçelim. Eğer Installed Templates altında Silverlight for Windows Phone görünmüyor ise, Windows Phone 7 Gereksinimler makalemde bahsettiğim kurulumları yüklemeniz gerekmektedir.
Alt tarafta projeye isim verdikten sonra OK’ e basınca projemiz açılacaktır. Karşımıza gelen pencerede sol tarafta bir telefon sağ tarafta ise XAML kodlarını görmekteyiz.
Resimde 1 numaralı çerçeve içerisineki butona tıklarsak kod ve telefon ekranının yerlerini değiştirebiliriz. Makalenin devamında soldaki ekran için Design ekranı, sağdaki ekran için XAML ekranı diyeceğim. 2 numaralı çerçeve içerisinden ise Design ekranındaki cihaza Zoom (yakınlaştırma / uzaklaştırma) yapabiliriz. 3 numaralı çerçeve içerisinden ekranların genişliklerini ayarlayabiliriz. 4 numaralı çerçeve içerisindeki butonlar ile de Desing ve XAML ekranlarının dikey / yatay şekilde görünmesini sağlayabiliriz. Bu çerçeve içerisindeki ilk buton (dikey çizgi) şu andaki görünümü sağlar. İkinci buton (yatay çizgi) Design ve XAML ekranlarının yatay şekilde görünümünü sağlar. Üçüncü buton ise (çift ok) XAML ekranını kapatmamızı sağlar. Kapatılan XAML ekranı aynı buton tıklatılarak tekrar açılabilir. XAML ekranına bakacak olursak, varsayılan olarak gelen LayoutRoot isminde 2 satırlı bir Grid, ilk satırında TitlePanel isminde bir StackPanel, ikinci satırında ise ContentPanel isimli başka bir Grid olduğunu görürüz. StackPanel içerisinde ise My Application ve page name yazan 2 adet TextBlock bulunmaktadır. My Application yazan TextBlock’ a uygulamanızın ismini, page name yazan yere de o sayfa ismini yazabilirsiniz. Sol tarafta bulunan Toolbox penceresinden (eğer Toolbox görünmüyor ise Visual Studio' nun menüsünde View’ ın altından Toolbox’ ı seçerek getirebilirsiniz ya da CTRL ALT X kısayolu ile de Toolbox’ ı getirebilirsiniz) telefonun üzerine (boş olan alana) bir adet Button kontrolü sürükleyelim.
Eklediğimiz butona tıkladıktan sonra Properties penceresini açarsak (properties penceresi görünmüyor ise Visual Studio' nun menüsünde View’ ın altından Properties’ i seçerek getirebilirsiniz ya da F4 tuşu ile de Properties’ i getirebilirsiniz) butonun özelliklerini görebilirsiniz. Butonun üzerinde görünen yazıyı değiştirmek için Content özelliğini kullanacağız (Adım 1). Karşısına Tıkla yazalım. Content özelliği object tipinde olduğu için içerisine her tipte veri atanabilir. Yani butonun üzerinde resim gösterebilir ya da video oynatabilirsiniz. Content özelliğine Tıkla yazdıktan sonra, butonun click event’ ini (tıklanma olayını) açmamız gerekmektedir. Properties penceresinde Events sekmesine tıklarsak, butonun event’ lerine erişebiliriz (Adım 2).
Events sekmesini açtıktan sonra tekrardan butonun özelliklerine erişmek istersek Properties sekmesine tıklayabiliriz. Event listesinden Click event’ ine çift tıklayarak bu event’ i açmış oluruz. Çift tıkladıktan sonra C# kodu yazacağımız ekran karşımıza geldi. Buradaki kodu aşağıdaki gibi değiştirelim.
private void button1_Click(object sender, RoutedEventArgs e) { MessageBox.Show("Merhaba Windows Phone 7"); }
Yazmış olduğumuz bu kod, buton tıklandığı zaman ekranda bir mesaj kutusu çıkartacak ve içerisinde Merhaba Windows Phone 7 yazacak. Uygulamamızı geliştirdik, sıra uygulamayı denemeye geldi. Bunun için tabiki uygulamayı cihaza yükleyip cihazda denememize gerek yok (isterseniz bunu da yapabilirsiniz). Uygulamayı denemek için Windows Phone 7 Emulator’ ünü kullanacağuz. Emulator de nedir diyenler buraya tıkayabilir. Uygulamayı çalıştırmadan önce Adım 2’ de görünen seçim kutusundan Windows Phone 7 Emulator’ ün seçili olmasına dikkat edelim.
Eğer seçili ise Adım 1’ de görünen yeşil play tuşuna basabiliriz ya da F5 kısayolu ile de çalıştırabiliriz. Eğer ki uygulamayı Windows Phone 7 işletim sistemi yüklü bir cihazda çalıştırmak istiyorsanız bu seçim kutusundan Windows Phone 7 Emulator yerine Windows Phone 7 Device seçebilirsiniz. Bunun için tabii ki cihazın bilgisayara bağlı olması gerekir. Uygulamayı çalıştırdığımız zaman Windows Phone 7 cihaz açılacaktır ve sırasıyla aşağıdaki resimlerdeki ekranları göreceğiz.
Ekrandaki butona tıkladığımızda üst tarafa bir mesaj kutusunun geldiğini göreceğiz. Mesaj kutusu gelirken bir de ses çıkaracaktır. Adım 1’ de görünen mavi stop tuşuna basarak (ya da SHIFT F5 ile) uygulamayı durdurabiliriz.
Kod yazmaya devam ederken emulator’ ü kapatmamıza gerek yok, uygulamayı durdurmamız yeterlidir. İlk uygulamamız bu kadar.
Örnek uygulamanın kaynak kodlarını buradan indirebilirsiniz.
0 Yorum