Visual Studio 2010 ile Setup (Kurulum) Projesi Hazirlamak - Part 2
13.08.2011 00:24:00 | Okunma Sayisi : 22546 | Yorum Sayisi : 3
İlk partta kısaca bahsettiğim editörleri detaylı olarak inceleyelim.Makalenin ilk partını buradan okuyabilirsiniz.
File System Editor : setup projesine dosyalar, içerikler, proje çıktıları ve diğer elemanların eklenmesine ve bu dosyaların hedef bilgisayarda (kurulumun yapılacağı bilgisayarlar) nereye kurulacağının belirtilmesine olanak sağlayan editördür demiştik.
Bu editörü açmak için Solution Explorer içerisinde ilk butona (aşağıdaki resimde kırmızı çerçeveye aldığım buton) tıklayalım, eğer editörler görünmüyorsa, Setup Projesi' ne tıklamanız gerekmektedir.
File System Editor Açmak
Karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelecektir.
File System Editor Klasörler
Bu ekranda, hazırladığımız setup paketinin kurulacağı bilgisayar içerisine kopyalanacak dosyaları belirleyeceğiz. Varsayılan olarak 3 adet klasör gelir bu ekranda. Bunlar :
- Application Folder (Uygulama Klasörü)
- User' s Desktop (Kullanıcının Masaüstü)
- User' s Programs Menu (Kullanıcının Programlar Menüsü)
Application Folder :
Bildiğimiz gibi, uygulamaları kurarken ilk ya da ikinci adımda uygulamanın kurulacağı klasörü seçeriz ve varsayılan olarak C:/Windows/Program Files seçili gelir, istersek kurulum klasörünü değiştirebiliriz. Setup Projesindeki Application Folder bu klasörü temsil eder, yani hedef bilgisayarda uygulamanın çalışması için gerekli olan dosyaların kopyalanacağı klasör. Bu klasöre tahmin edeceğimiz üzere uygulamamızın exe' sini ekleyeceğiz. Eğer geliştirdiğimiz uygulama, setup projesi ile aynı solution içerisinde ise (bizim örneğimizdeki gibi), sol taraftaki Application Folder' ı seçtikten sonra sağdaki boş alana sağ tıklayıp açılan menüden Add' in altından Project Output seçebiliriz.
Project Output
Gelen pencerde Primary Output seçili iken OK' e basalım. Application Folder içerisine alarm projesinin çıktısını (exe' sini) ekleyecek. Setup' ını hazırladığımız proje içerisinde içerik dosyaları varsa onları da Application Folder' a eklememiz gerekir. Bunun için Project Output penceresinden Content Files' ı da ekleyebiliriz. Primary Output ve Content Files' ı ekledikten sonra aşağıdaki gibi bir görünüm olacaktır.
Application Folder
Eğer kurulumunu hazırlayacağımız uygulama setup projesi ile aynı Solution içerisinde değil ise, sağ tıkladıktan sonra Add' in altından File seçerek, uygulamanın exe ve gerekli olan diğer dosyalarını ekleyebiliriz.
User' s Desktop :
İsminden de anlaşılacağı üzere kurulumun yapılacağı hedef bilgisayarın masaüstünü temsil eder. Yani hazırladığımız setup paketi kurulduktan sonra kullanıcının masaüstüne eklememiz gerekenleri burada belirleyeceğiz. Bu klasör isteğe bağlıdır, kullanıcının masaüstüne herhangi bir dosya eklemek gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Buraya uygulamamızın kısayolunu ekleyeceğiz. Bunun için sol taraftan User' s Desktop' ı seçtikten sonra sağdaki boş alana sağ tıklayıp açılan menüden Create New Shortcut' ı seçelim. Aşağıdaki pencere karşımıza gelecektir.
Kısayol Oluşturmak
Oluşturacağımız kısayolun, neyin kısayolu olduğunu belirleyeceğiz. Bu kısayol, bizim exe' mizin kısayolu olacak bu yüzden bu ekranda yukarıdaki comboBox' ı açıp Application Folder' ı seçelim (adım 1) ardından alt taraftan Primary Output from ...' u seçelim. (adım 2) ve OK' e basalım. Kısayolumuz Shortcut to Primary output from alarm (Active) ismi ile eklendi. Bu kısayola sağ tıklayıp Rename seçip kısayol için başka bir isim verebiliriz. Rename seçip ALARM ismini verdim.
Kısayol İsimlendirmek
Oluşturduğumuz bu kısayol için bir ikon da belirleyebiliriz. Bunun için kısayola sağ tıklayıp Properties' i seçelim. Açılan özellikler penceresinde Icon özelliğine çift tıklayalım, karşımıza ikon eklemek için bir pencere gelecek. Bu pencerede Browse' a tıklayalım, az önce kısayol eklediğimiz pencerenin aynısı gelecek karşımıza. Burada Application Folder' a çift tıkladıktan sonra sağ taraftaki Add File butonuna tıklayalım. ico uzantılı bir dosya seçelim ve OK' e basalım (kısayol için vereceğimiz ikonun uzantısı ico olmak zorundadır). Ikon penceresinde ekledeğimiz ikon görünecektir (aşağıdaki resimdeki gibi).
Kısayola İkon Vermek
Bu pencerede OK' e basalım. Dikkat, OK' e bastıktan sonra, ortada alandaki kısayol' un simgesi değişmeyecektir. Yanlış yaptığınızı düşünmeyin.
Kullanıcının masaüstüne başka dosya eklememize gerek yok, eğer eklemek istediğiniz ilave dosyalar var ise, yine orta alanda sağ tıklayıp, Add' in altından File, Project Output ya da diğer seçeneklerden eleman ekleyebilirsiniz.
User' s Programs Menu :
Bu klasör de, hedef bilgisayarda Windows Başlat menüsünün altındaki Tüm Programlar' ı temsil eden klasördür. Yani hazırladığımız setup paketi kurulduktan sonra kullanıcının Programlar menüsüne eklenecek elemanları burada belirleyeceğiz. Bu klasör de User' s Desktop klasörü gibi isteğe bağlı bir klasördür, içine herhangi bir eleman ekleme zorunluluğunuz yoktur. Buraya da bir kısayol ekleyebiliriz ancak burada dikkat etmememiz gereken bir durum var, bu klasör seçili iken kısayol ya da başka bir eleman eklersek, eklediğimiz eleman(lar) doğrudan Tüm Programlar menüsüne eklenecektir. Eğer bir klasör altında görünmesini istiyorsak öncelikle buraya bir klasör eklememiz gerekmektedir. Bunun için sol taraftan User' s Programs Menu' ye sağ tıklayıp Add' in altından Folder seçelim, eklenen klasöre bir isim verelim. Ben Alarm Uygulaması ismini verdim.
User' s Programs Menu' ye Klasör Eklemek
User' s Programs Menu altına eklediğimiz klasörü seçtikten sonra, ortadaki alana sağ tıklayıp Create New Shortcut seçip, User' s Desktop kısmında anlattığım adımları tekrar yaparak buraya da bir kısayol ekleyebilirsiniz.
Varsayılan olarak gelen 3 klasörü inceledik. Bunların haricinde klasörler de vardır. Bunlara erişmek için sol tarafta File System on Target Machine' e sağ tıklayalım.
Specail Folders
Add Special Folder altında, hedef bilgisayarda dosya kopyalayabileceğimiz diğer özel klasörler görüntülenecektir. Buradan gerekli olan klasörü seçersek, sol tarafa eklenecektir. Örnek olarak uygulama içerisinde kullandığınız farklı bir Font var ise ve bu Font' u da hedef bilgisayara eklemeniz gerekiyorsa, bu menüden Fonts Folder seçerek, bu klasör içerisine font dosya(lar)ınızı ekleyebilirsiniz. Kurulumu yapacak bilgisayarın Fonts klasörüne, buraya eklediğiniz Font(lar) eklenecektir. Ya da hedef bilgisayarın sistem klasörüne eklemek istediğiniz dosyalar varsa, System Folder' ı seçip içerisine dosyalar ekleyebilirsiniz.
Specail Folders (Özel Klasörler)
- Common Files Folder : C:\Program Files\Common içerisine dosya(lar) eklemek için.
- Common Files Folder (64-bit) : Yukarıdaki ile aynı fakat 64 bit platformlar için.
- Fonts Folder : Font eklemek için. C:\Winnt\Fonts içerisine eklemek için.
- Program Files Folder : C:\Program içerisine dosya(lar) eklemek için.
- Program Files Folder (64-bit) : Yukarıdaki ile aynı fakat 64 bit platformlar için.
- System Folder : Windows Sistem Klasörü. C:\Winnt\System32 içerisine dosya(lar) eklemek için.
- System Folder (64-bit) : Yukarıdaki ile aynı fakat 64 bit platformlar için.
- User's Application Data Folder : C:\Documents and Settings\Kullanici\Application Data içerisine dosya(lar) eklemek için.
- User's Favorites Folder : Sık kullanılanlar klasörü. C:\Documents and Settings\Kullanici\Favorites içerisine dosya(lar) eklemek için.
- User's Personal Data Folder : Belgelerim klasörü. C:\Documents and Settings\Kullanici\My Documents içerisine dosya(lar) eklemek için.
- User's Send To Menu : Send To (Gönder) menüsündeki elemanları içeren menü. C:\Documents and Settings\Kullanici\SendTo içerisine dosya(lar) eklemek için.
- User's Start Menu : Başlat menüsündeki elemanları içeren menü. C:\Documents and Settings\Kullanici\Start Menu içerisine dosya(lar) eklemek için.
- User's Startup Folder : Başlangıç klasörü. C:\Documents and Settings\Kullanici\Start Menu\Programs\Startup içerisine dosya(lar) eklemek için.
- User's Template Folder : C:\Documents and Settings\Kullanici\Templates içerisine dosya(lar) eklemek için.
- Windows Folder : Windows klasörü. C:\Winnt içerisine dosya(lar) eklemek için.
- Global Assembly Cache Folder : GAC' a assembly yüklemek için.
- Custom Folder : Özel klasörler haricinde oluşturabileceğiniz klasörler.
Yukarıdaki adresler varsayılan adreslerdir. Yani işletim sistemi C:\ üzerine kurulduysa bu adresler geçerlidir. Farklılık gösterebilir.
File System Editor incelememiz tamamlandı. Sırada Registry Editor var. Bir sonraki makalede Registry Editor' ü inceleyeceğiz.
Serinin tamamini video olarak buradan izleyebilirsiniz.
3 Yorum